Πολύποδες και ινομυώματα
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πολύποδα και ινομυώματος;
Ο πολύποδας είναι ένας σχηματισμός που αναπτύσσεται από το επιθήλιο στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας ή του ενδοτραχήλου, παρόμοια με τους σχηματισμούς που απαντώνται στο εσωτερικού του εντέρου ή της ρινικής κοιλότητας. Ανάλογα, λοιπόν με τη θέση εμφάνισής του ονομάζεται ενδομητρικός ή ενδοτραχηλικός.
Τα ινομυώματα, αντιθέτως, είναι σχηματισμοί που δημιουργούνται από τον μυϊκό ιστό της μήτρας, το μυομήτριο, και μπορεί να εμφανίζουν πολλές διαφορετικές θέσεις στη μήτρα (εικόνα).
Τα οιστρογόνα ευνοούν γενικά την ανάπτυξη των ινομυωμάτων για αυτό και παρατηρούμε ότι όταν εμφανίζονται νωρίς στη ζωή μιας γυναίκας, μπορεί να αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος προκαλώντας αρκετά προβλήματα. Αντιθέτως, μετά την εμμηνόπαυση έχουν την τάση να υποστρέφουν.
Τι συμπτώματα προκαλεί ένας πολύποδας;
Συχνά οι πολύποδες είναι ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία με υπερηχογραφικό έλεγχο, ή κατά τη διενέργεια του τεστ παπ όταν προβάλουν από τον τράχηλο.
Άλλες φορές προκαλούν αύξηση στο αίμα της περιόδου ή ακατάστατη ροή αίματος εκτός περιόδου. Συσχετίζονται επίσης, με διαταραχές στη γονιμότητα ( αδυναμία εμφύτευσης του εμβρύου, ή πρόωρη αποβολή), παρότι η άμεση συσχέτιση αμφισβητείται από κάποιες μελέτες.
Τι συμπτώματα προκαλεί ένα ινομύωμα;
Συχνά και τα ινομυώματα ανακαλύπτονται στο πλαίσιο του γενικού υπερηχογραφικού ελέγχου και μπορεί να είναι άνευ σημασίας ειδικά αν ο ρυθμός ανάπτυξής τους είναι αργός.
Τα ινομυώματα που πιέζουν την ενδομητρική κοιλότητα είναι αυτά που δημιουργούν πιο συχνά φαινόμενα αιμορραγιών και φυσικά συσχετίζονται με αποβολές και διαταραχές γονιμότητας.
Τα ινομυώματα που πιέζουν εξωτερικά της μήτρας, ανάλογα με τη θέση τους μπορεί να προκαλούν διαταραχές στην ούρηση, πόνο στη σεξουαλική επαφή, δυσκολίες με τη λειτουργία του εντέρου ( κολικούς, δυσκοιλιότητα) ή γενικότερα πόνους χαμηλά στην κοιλιά.
Αρκεί το υπερηχογράφημα για τη διάγνωση πολύποδα και ινομυώματος;
Το υπερηχογράφημα είναι η πρώτη επιλογή εξέτασης, που, όμως, συχνά χρειάζεται να ακολουθηθεί και από άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Για τον μεν πολύποδα, βοηθάει η χρήση υδροσονογραφίας ( δες παραπάνω) ή υστεροσκόπησης. Για τα ινομυώματα μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας της πυέλου, ενώ οι εξετάσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω για τους πολύποδες, βοηθούν όταν το ινομύωμα προβάλει εντός της ενδομητρικής κοιλότητας.
Θεραπεύονται με φάρμακα οι πολύποδες και τα ινομυώματα;
Η χρήση φαρμάκων δεν έχει εφαρμογή σε αυτές τις περιπτώσεις, παρότι έχουν προταθεί κάποια φάρμακα κυρίως για τη συρρίκνωση μεγάλων ινομυωμάτων πριν από το χειρουργείο. Η θεραπεία, όμως, εφόσον υπάρχουν συμπτώματα και συγκεκριμένα κριτήρια είναι χειρουργική.
Μπορεί να υποχωρήσει μόνος του ένας πολύποδας ή ένα ινομύωμα;
Οι μικροί πολύποδες συχνά αποβάλλονται από τη μήτρα παρασυρόμενοι από το αίμα κατά την περίοδο, λόγω και των περισταλτικών κινήσεων της μήτρας. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να επανεμφανιστούν.
Αντιθέτως, τα ινομυώματα δεν εξαφανίζονται. Μπορούν, βέβαια, όπως αναφέραμε παραπάνω, να συρρικνωθούν ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Πώς χειρουργούνται οι πολύποδες και τα ινομυώματα;
Για τους πολύποδες, καθώς και για τα ινομυώματα που προβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα η αφαίρεση γίνεται υστεροσκοπικά, δηλαδή με τη βοήθεια κάμερας που εισάγουμε από τον κόλπο στη μήτρα, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο στην κοιλιά. Αντιθέτως τα υπόλοιπα ινομυώματα αφαιρούνται είτε με ανοιχτό χειρουργείο, αν είναι πολύ μεγάλα ή σε δυσπρόσιτη θέση, αλλά τις περισσότερες φορές χειρουργούνται με λαπαροσκόπηση.
Πρέπει να αφαιρείται και η μήτρα μαζί με τα ινομυώματα;
Μόνο κατά περίπτωση ακολουθείται αυτή η πρακτική. Εάν, δηλαδή, τα ινομυώματα καταλαμβάνουν όλη τη μήτρα, και ειδικά αν η γυναίκα έχει ήδη συμπληρώσει την αναπαραγωγική της φάση. Διαφορετικά, ο στόχος είναι να αφαιρείται αποκλειστικά το ινομύωμα.